Afrikaner Leerwerk

Ek’t ‘n stelletjie gereedskap gekoop om met leerwerk as stokperdjie te begin. Vir diegene wat van dag tot dag met mense werk, sal dit nie verrassend wees om te hoor ek wil iets met my hande doen en ‘n eindproduk wat tasbaar is kan vashou aan die einde van die dag nie. Maar leerwerk is ook ‘n lekker metafoor. Die letters l, e, e en r langs mekaar geskryf is ‘n goeie voorbeeld van hoe dieselfde ding verskillende betekenisse kan hê, afhangend van konteks. In ons land word ‘n groot bohaai gemaak oor dekolonialisasie en ek hoef niemand te herinner dat, ten spyte van ons stryd met die Kakies, ons as Afrikaners die kolonialiste is in die storie van Suid Afrika nie. Nietemin, is ons verhouding met die souties gereeld vir my kosbare stof tot nadenke. Party Suid-Afrikaners dink dit is teenstrydig met swart bewussyn om goed te leer Engels praat. Ons Boere weet al te goed dat taal ‘n stuk gereedskap is en dat taal in mag vertaal. As jy nie ‘n domkop wil wees nie, moet jy leer. Die eerste keer toe ek ‘n Engelsman in ‘n groepie hoor sê iemand is ‘condescending’, toe kyk ek vir water en kondensasie! Net so lyk dit my party van ons, wanneer daar oor restitusie gepraat word, verwar die woorde ‘constitution’ met ‘constipation’ en alhoewel die twee soms verband hou in ons ervaringsvelde, beteken hulle iets heel verskillend.

Ek werk deesdae met leer en ek leer om te leer. My eerste iPhone sakkie lyk maar gehawend, maar ek is seker die derde of vierde pogings sal mooi genoeg wees om as geskenkies uit te deel.Ek moet leer reguit sny met ‘n skerp messie, sonder om oor die lyne te gaan. Soms sny ek waar ek nie bedoel het om te sny nie en soms maak ek ‘n groot gekrappige gemors waar ‘n kliniese lyntjie gesny of getrek moes word. Ek leer stik met die hand. Soms stik ek aan nuwe idees en woorde, veral gespreek van onder ‘n rooi kappie op ‘n kwaadkop. Met my nuwe stokperdjie leer ek om mooi goedjies te maak en om goedjies mooi te maak. Die byvoordeel is dat ek dinge skep wat ander dinge beskerm. En dit is dalk my voorbehoud in Suid Afrika in 2016; nie om weg te hardloop of terug te trek nie, maar om iets te skep deur kreatiewe toepassing sodat my pêrels nie êrens lê waar iets of iemand daarop kan trap nie. Met ‘n leeromhulseltjie kan ek steeds reis en op avonture gaan, want daar’s ‘n lagie dikvelligheid rondom dit wat vir my kosbaar is.

In my groeiproses en gespartel met Engels, moes ek uitpluis wat ‘homogenous’ en ‘impasse’ beteken en in my groeiproses en spartel met my land moes ek uitpluis dat ons deur die ‘impasse’ kan kom deur uit ons ‘homogenous’ groepies te beweeg in politiek, ekonomie, kerk en sosiaal. As mens leer natmaak, buig dit makliker en ek besef hoe ryk metafoor water is: water wat stort en water wat doop; waarin moet ek my onderdompel of deurdrenk om toe te laat dat ek ook gebuig en gevorm kan word, sonder om my krag te verloor? Ons ken van genadereën en ek besef ek moet toelaat of ooplaat, sodat ek deurdrenk kan word met ‘n naasteliefde wat ‘n baie wyer naaste insluit en innooi. 

eerste probeerslag
eerste probeerslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *